S-a tăiat panglica primei instalaţii de recuperare a componentelor IT La Constanţa a fost pusă în funcţiune, sâmbătă, 3 noiembrie, prima instalaţie de reciclare a deşeurilor
S-a tăiat panglica primei instalaţii de recuperare a componentelor IT
La Constanţa a fost pusă în funcţiune, sâmbătă, 3 noiembrie, prima instalaţie de reciclare a deşeurilor electrice şi electronice (DEE).
Iniţiativa aparţine societăţii private Gremlin Computer care a adus pe piaţa românească tehnologie nemţească pentru tratarea echipamentelor electronice uzate.
La deschiderea oficială au participat reprezentanţi ai guvernului şi autorităţi locale, care au salutat faptul că, şi în România, DEE-urile devin materie primă pentru industrie şi încetează să mai fie aruncate la gropile de gunoi ale oraşelor.
Sâmbătă a început campania naţională de colectare a deşeurilor electrice şi electronice.
Simultan, la Constanţa, mai mulţi oficiali, între care Silviu Stoica, secretar de stat în Ministerul Mediului, Radu Chirca, consilier în Ministerul Economiei, şi Aurora Olescu, managerul Gremlin Computer, au inaugurat prima linie de reciclare şi tratare a DEE-urilor din România.
Patru camioane cu deşeuri s-au oprit, chiar în timpul ceremoniei, la poarta societăţii, aşteptând să fie descărcate. Satisfacţia investitorilor a fost maximă, deoarece "maşinăria" de tocat calculatoare vechi, care pornise deja, se dovedea a fi pe termen lung o afacere profitabilă.
Patru tone pe oră
Asistată de 30 de muncitori, instalaţia automată de tratare a DEE-urilor are o capacitate de aproape patru tone pe oră, este ecologică şi reprezintă singura tehnologie de acest tip acreditată de UE. Gremlin Computer a demonstrat că poate fi închis cercul vicios existent în industria de reciclare românească.
Astfel, toate DEE-urile colectate au acum un punct terminus, nu vor m