Chec cu nuca si vin rosu
Ingrediente: 100 g ciocolata de menaj (amaruie), 250 g miere, 3 oua mijlocii, 250 g unt moale, 250 g faina, 1 plic praf de copt, 1 plic zahar vanilat, 1 lingurita scortisoara macinata, 200 g nuca (alune) macinata, 100 ml vin rosu demisec, zahar pudra.
Mod de preparare: * Se rade ciocolata. Se freaca spuma mierea, ouale si untul. * Se-ncinge cuptorul la 175gr.. * Se amesteca faina cu praful de copt, se adauga zaharul vanilat, scortisoara, ciocolata si nuca si se incorporeaza in crema de miere si oua. Se adauga vinul, iar daca aluatul este prea tare, 1-2 linguri de lapte. * Se toarna aluatul intr-o forma de chec unsa cu unt sau cu ulei, se netezeste si se coace circa 70 de minute in cuptorul incins. (Dupa 40 de minute se acopera cu folie de aluminiu). * Se lasa checul sa se raceasca, se rastoarna si se pudreaza cu zahar.
Strudel cu pere
Ingrediente: 450 g aluat de foitaj (congelat), 1 kg pere coapte, zeama unei lamai, 100 g smantana groasa, 1 lingura zahar tos, 60 g stafide, 1 galbenus, 1 lingura lapte, sos de vanilie.
Mod de preparare: * Se decongeleaza aluatul. * Se curata perele de coaja, se taie in patru, se indeparteaza partea lemnoasa si se taie, din nou, in spalturi si apoi in bucati late de 1-2 cm si se stropesc cu zeama de lamaie. * Se-ncinge cuptorul la 200gr.. * Se uda aluatul cu putina apa, se intinde pe planseta infainata, pana ce se obtine un dreptunghi de 40x50 cm si se aseaza pe un stergar. Se amesteca smantana cu zaharul si cu 4 linguri de zeama de lamaie si se intinde crema peste aluat. Deasupra se presara bucatelele de para si stafidele, se ruleaza aluatul cu ajutorul stergarului si se pune pe o tava. * Se unge strudelul cu galbenusul batut cu lapte, se da la cuptor si se coace 45 de minute. * Se prepara un sos de vanilie din 1/2 l de lapte, o lingurita de amidon, 1 ou, 1/2