Televizoare cu lămpi, frigidere de pe vremea bunicii, calculatoare şi monitoare, pe care n-ar mai rula niciun sistem de operare modern, au ajuns în stradă. Braşovenii au răspuns chemării europene şi şi-au luat adio, în mod ecologic, de la aparatura uzată.
Ziua de sâmbătă a fost prima din campania de colectare a deşeurilor provenite din echipamente electrice şi electronice şi a mobilizat toate oraşele cu peste 20 de mii de locuitori din întreaga ţară.
La „marea reciclare” din Braşov au contribuit cele două firme de salubritate desemnate să ridice vechiturile de pe străzi: Urban şi Comprest. Romii „recuperatori” le-au luat-o însă înainte şi s-au apucat de „reciclare”… în felul lor. N-au venit cu maşini speciale, ci cu căruţe sau roabe şi au furat fără nicio jenă ceea ce braşovenii conştiincioşi au considerat că trebuie aruncat la gunoi, conform normelor Uniunii Europene.
Astfel, la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, printre vechiturile scoase în stradă se strecurau şi rromii întreprinzători, în căutare de fier vechi. Pe strada Lungă, pe la ora 9.00, un bărbat fugea cu un televizor în braţe, în timp ce locatarul unei case aşeza liniştit pe caldarâm un frigider vechi. Pe Griviţei, jumătate de oră mai târziu, doi „recuperatori” se plimbau cu un cărucior plin de componente electrice.
Maşinile de spălat şi frigiderele,
preferatele hoţilor de fier vechi
Hoţii de fier vechi au avut de unde alege, aşa că s-au orientat spre frigidere şi maşini de spălat, mai bogate în componente de fier decât un televizor. „Unii braşoveni au scos echipamentele uzate încă de la ora 6.00 sau 7.00, înainte ca noi să începem să le colectăm. Ne-am confruntat cu cazuri în care echipamentele s-au furat. Nu prea s-au atins de televizoare, ci de maşini de spălat şi frigidere. Dacă dimineaţa cei care furau cărau frigiderul cu totul, până după masă se spec