Cazul Reggiani, atacul cu bate asupra romanilor de la Roma si expulzarea, in premiera, a unor cetateni UE dintr-un spatiu al Uniunii, ocupa paginile a peste 100 de publicatii din Germania, Austria si Elvetia. Tonul este mai degraba constatativ si moderat; mass-media de limba germana nu intentioneaza sa inflameze spiritele. Nu tot asa sunt, insa, reactiile cetatenilor la problema.
Unii ataca chiar fundamentele politicilor nationale si europene in problema migratiei si a tolerarii „fructelor putrede” din Uniune.
Ce zice presa
Frankfurter Rundschau din 2 noiembrie titreaza „Romanii trebuie sa plece“ (autor Dominik Straub). Acelasi autor, in editorialul „Polita pentru nepasare“, se arata surprins ca stanga moderata italiana se refera la explozia de criminalitate, ca o consecinta a aderarii la UE, la 1 ianuarie 2007, a „acestei tari sarace“ (n.r. Romania).
„Din clandestini, cetatenii ei au devenit comunitari, profitand astfel de libertatea de miscare a persoanelor in spatiul Uniunii“.
„Inca de la inceputul anului 2006, o directiva a Uniunii Europene stipuleaza ca strainii din UE care nu pot sa-si asigure singuri mijloacele de subzistenta, sau constituie un pericol pentru linistea si siguranta publica, pot fi expulzati in tara de origine“ precizeaza Straub.
Autorul considera ca Italia nu a pus in aplicare aceasta directiva, cum au facut-o alte tari, autoritatile privind cu nepasare cum in orase apar baraci jalnice, cu mii de est-europeni fara acoperis, „favele“ care s-au transformat in butoaie cu pulbere.
„Criminalitatea, inevitabil urmata de tendinta localnicilor spre generalizare si ura xenofoba, sunt polita pe care trebuie s-o plateasca acum politicienii italieni, pentru comportamentul lor delasator“, conchide Straub.
Spiegel vorbeste despre „cresterea, in Italia, a resentimente