Informatia pe scurt:
Marea Britanie are restante catre fermieri de peste 1,6 miliarde de lire sterline
Multi fermieri britanici au intrat in faliment din cauza institutiei care se ocupa de administrarea fondurilor europene
Anglia nu a fost inca penalizata de Comisia Europeana pentru intarzierea platilor
Autoritatile nu au stiut sa calculeze sumele cuvenite fermierilor
Nu lipsa fondurilor comunitare sau procedurile greoaie de obtinere a acestora este problema in cazul Marii Britanii, ci operatiunea ratata a Departamentului pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale - administratorul subventiilor europene, de a calcula sumele la care au dreptul fermierii.
In 2004, odata cu adoptarea primelor masuri de reforma a Politicii Agricole Comune, s-a modificat si formula de acordare a sprijinului comunitar, fiind necesara recalcularea sumelor de bani la care au dreptul fermierii.
Functionarii Departamentului pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale (DMAAR) nu au reusit sa tina pasul cu schimbarile impuse de Comisia Europeana. Consecinta: peste 1,6 miliarde de lire sterline, la cat se ridica valoarea subventiilor cuvenite, sunt restante la plata.
Asta in timp ce fermierii au fost nevoiti sa scoata din buzunare 8 milioane de lire sterline, bani necesari in vederea acoperirii dobanzilor la creditele contractate pentru a-si putea continua activitatea in perioada in care banii comunitari au intarziat.
Nu toti s-au descurcat, unii intrand in faliment, altii chiar sinucigandu-se. Un tabloid britanic a pus doua astfel de sinucideri pe seama incompetentei functionarilor care ar fi trebuit sa rezolve problema subventiilor in timp util.
Singurul sacrificat, si asta de ochii lumii, a fost seful DMAAR. Sub presiunea opiniei publice, guvernul britanic a fost nevoit sa il destituie in decem