CE BEM, CE MĂNCĂM
Producătorul se laudă că Florentino este "intruchiparea calităţii". Ingredientele folosite spun altceva.
CE BEM, CE MĂNCĂM
Producătorul se laudă că Florentino este "intruchiparea calităţii". Ingredientele folosite spun altceva.
Florentino este o băutură aromatizată pe bază de vin. Dacă citim mai intăi cuvintele de laudă pe care şi le adresează producătorul suntem tentaţi să ducem sticla de Florentino plocon naşilor de la oraş. Cităm cu exactitate de pe etichetă: "Produse după o reţetă proprie, la care adăugaţi şi experienţa de zeci de ani a companiei Zarea, aperitivele Florentino sunt o fină intruchipare a calităţii. Aroma, gustul şi calitatea inconfundabile ii crează o unicitate aparte, care a fost mereu apreciată de cunoscători".
Dacă nu vă dor ochii din cauza literelor foarte mici cu care este scrisă eticheta, să vă coborăţi privirea ceva mai jos şi să citiţi ingredientele. Aici surpriză: "Vin, zahăr, suc de vişine 1%, arome naturale şi identic naturale, coloranţi: azorubină E 122, briliant blue E 133, brun HT E 155, caramel E 150, conservant: sorbat de potasiu E 202. Conţine sulfiţi (unul dintre 227, 228, 222, 221)". Rezultă că, de fapt, Florentino e rezultatul unei mari experienţe de amestecat E-uri.
ANALIZĂ. Specialistul nostru explică informaţiile citite de pe etichetă: "Băutură alcoolică pe bază de vin şi cu adaos de alcool (rezultă din tăria alcoolică 13,5% vol.), zahăr, suc de vişine arome naturale şi artificiale, coloranţi chimici de sinteză azoici E 122, E 133, E 155, caramel (nu se specifică tipul de caramel), conservanţi chimici - E 202 şi unul dintre E 227, E 228, E 222 şi E 221".
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atenţionează că alcoolul in prezenţa zahărului şi a aditivilor alimentari chimici devine mult mai toxic, afectăn