Două studii noi arată că fibrele alimentare pot preveni boli grave - diabet de tip 2 şi cancer pancreatic.
Un studiu publicat in ediţia din octombrie 2007 a Jurnalului American de Nutriţie Clinică arată că fibrele insolubile reduc apetitul, reduc glicemia şi diminuează caloriile ingerate in acea zi. Astfel, fibrele ajută la slăbit şi la reducerea riscului de diabet de tip 2.
Studiul a fost relizat pe 31 de tineri sănătoşi, cu vărste cuprinse intre 20 şi 35 de ani.
In primul experiment cercetătorii au imparţit 16 tineri in 4 grupuri. Fiecare grup a primit un anumit tip de mic dejun : fie cereale cu 33 de grame de fibre insolubile, fie cereale cu 1 gram de fibre, fie cereale cu 0,56 rame de fibre, fie un mic dejun âde controlâ ce conţinea doar apă. Cerealele au fost servite cu lapte.
Glucoza din sănge a fost măsurată la 15 minute inainte de micul dejun şi la 15 minute după acesta, iar ulterior din 15 in 15 minute pănă la 75 de minute după masă.
Comparativ cu grupul de subiecţi ce primise un mic dejun constănd in cereale cu puţine fibre (1109 kcal), numărul de calorii ingerate in ziua respectivă a fost mai mic in grupurile ce au avut la micul dejun cereale cu cantitate mare de fibre (937 kcal), păine albă (970 kcal).
In al doilea experiment au fost urmăriţi 15 bărbaţi. La 75 de minute de la micul dejun fiecare a măncat o pizza (850 kcal). Ulterior, din 15 in 15 minute le-a fost măsurată glicemia. Ce au descoperit cercetătorii in acest al doilea experiment este că glicemia a crescut la subiecţii care avuseseră un mic dejun cu puţine fibre sau păine albă, dar nu şi la grupul aceia care primiseră un mic dejun bogat in fibre.
Studiul arată că acei oameni care consumă o cantitate mare de fibre insolubile la micul dejun au pe ziua respectivă un consum caloric cu 15.5 % mai scăzut.
Fibrele dietetice au fost asociate anterior un