In sfarsit, autoritatile romane reactioneaza si altfel decat prin declaratii si certuri la situatia din Italia, provocata de crima odioasa comisa de un conational.
Guvernul si Ministerul Afacerilor Externe au anuntat ieri masurile prin care se incearca dezamorsarea crizei.
Planul de masuri a fost stabilit ieri de premierul Tariceanu impreuna cu ministrii de Interne, Justitie si Externe si reprezentanti ai Ministerului Muncii, intr-o intalnire care a precedat sedinta de Guvern extraordinara destinata aprobarii actelor normative. Guvernul a decis suplimentarea de la 15 la 30 de persoane a numarului ofiterilor de politie detasati in Italia si va cere ca atasatii de afaceri interne romani sa fie informati cu minimum 24 de ore inainte asupra deciziilor de expulzare, concomitent cu incurajarea unui sistem de repatriere voluntara. Pentru asistenta juridica a cetatenilor romani vor fi angajate firme de avocatura cu specialisti in domeniul liberei circulatii si vor fi detasati de urgenta magistrati in statele membre UE. In paralel, va fi demarata o campanie de imagine publica a comunitatii romanesti din Italia, prin promovarea personalitatilor romanesti.
Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a anuntat, in plus, suplimentarea personalului consular roman din Italia la cele trei consulate deja existente la Roma, Milano si Torino, precum si intentia de a infiinta alte trei consulate, la Trieste, Bologna si Cosenza.
Cioroianu a mai spus ca semnalele expertilor privind posibilitatile de abuzuri in aplicarea noii legislatii a expulzarii strainilor au fost transmise comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini.
In sfarsit, autoritatile romane reactioneaza si altfel decat prin declaratii si certuri la situatia din Italia, provocata de crima odioasa comisa de un conational.
Guvernul si Ministerul Afacerilor Externe au anu