Dorinta multor romani de a achizitiona o locuinta noua intr-unul dintre modernele complexuri rezidentiale care infloresc in
toata tara se poate transforma, peste noapte, intr-un adevarat cosmar. Recuperarea banilor investiti poate fi foarte greoaie si, uneori, chiar imposibila.
Exista riscul ca unele dintre sutele de companii care dezvolta noi proiecte imobiliare sa intre in faliment pe parcursul realizarii caselor, ceea ce poate antrena o sumedenie de drame pentru clientii acestora, asezonate cu probleme juridice incalcite. Expertii imobiliari atrag atentia asupra faptului ca multi antreprenori straini veniti in Romania sunt la primul lor proiect imobiliar.
Pe piata constructiilor si pe cea de real estate nu exista date de referinta despre ei si singura modalitate de a le verifica bonitatea este o cercetare amanuntita la Registrul Comertului din tara lor de provenienta.
Pentru a-i preveni pe cei care ar putea cadea victime ale escrocheriilor cu case noi, specialistii imobiliari au identificat principalele pericole legate de o asemenea investitie si au formulat mai multe sfaturi utile.
Pericolul nr. 1: nu exista referinte despre dezvoltatori
"Din nefericire, in Romania cam lipseste o chestiune extrem de apreciata in tarile dezvoltate, si anume istoricul unui dezvoltator. Majoritatea dezvoltatorilor sunt la primul lor proiect in tara noastra si, atunci cand ii intrebi ce au construit, putini iti pot arata.
Este foarte greu sa faci verificari cu privire la bonitatea si istoricul companiilor acestora, mai ales daca vin din strainatate, intrucat trebuie sa mergi la Registrul Comertului din tara respectiva.
Exista numerosi clienti care ne intreaba despre unul sau altul dintre dezvoltatorii de pe piata si, uneori, nu stim ce sa le spunem", a aratat Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al