» Conducerea Curtii de Conturi a Romaniei, institutia care controleaza legalitatea cheltuirii banului public, incaseaza in prezent salariile pe baza a doua legi diferite.
» Cei 13 consilieri de conturi, inclusiv presedintele, primesc salariile pe baza Legii 231/2007, care stipuleaza, suplimentar, ca acestia nu au dreptul la alte sporuri, inclusiv cel de vechime.
» Aceiasi consilieri incaseaza totusi sporul de vechime, pe baza Legii 219/2007, care nu face referire insa la salariile consilierilor.
Cei 13 consilieri ai Curtii de Conturi a Romaniei, in frunte cu presedintele Dan Drosu Saguna, isi incaseaza salariile rotunjite dupa o metoda cel putin originala. Incepand din luna iulie, ei isi iau salariile marite pe baza Legii 231 si sporul de vechime in baza Legii 219, ambele din 2007. Situatia este similara celei in care distinsii consilieri mananca zilnic friptura, fara garnitura, la un restaurant, pentru ca apoi sa treaca la clubul de vizavi, unde sa serveasca garnitura, pe sest, in separeu. Aceasta deoarece in primul restaurant este interzisa garnitura la friptura, iar consilierii nu sunt membri ai clubului unde se prajesc cartofii.
Asa si consilierii de conturi. Definiti de lege drept demnitari numiti (n.r. – nu sunt alesi), ei isi primesc salariile marite potrivit Legii 231. Lege care le mareste salariile, dar le interzice expres sa incaseze sporul de vechime: "Demnitarii nu beneficiaza de premii, de sporul de vechime in munca si nici de alte sporuri" (art. 3 alin. 5).
Problema sporului de vechime a fost "rezolvata" insa printr-o alta lege, 219/2007, care a aprobat Ordonanta 27/31 ianuarie 2007, prin care se aprobase cresterea salariilor tuturor controlorilor financiari din cadrul Curtii de Conturi. Legea a completat insa ordonanta, adaugand la drepturi salariale "sporul de vechime" pentru controlorii financiari ai Curtii