Rusia si China au pornit doua expeditii pentru a-si redeschide statiile din Antarctica, cu scopul de a evalua rezervele energetice ale continentului alb, relateaza Rompres.
Aproximativ 100 de specialisti s-au imbarcat, luni, la bordul vasului rus Akademik Fiodorov, cu destinatia Antartica, unde vor sa instaleze diverse statii meteo si geodezice automate si sa construiasca un avanpost.
In plus, statiile rusesti Progress si Novolazarevskaya se vor redeschide si se vor efectua studii climatice, hidrografice, biologice, seismologice, si de previziuni geologice in sectorul antarctic de pe coasta pacifica.
"Vom continua perforarea stratului de gheata care acopera lacul Vostok; mai avem 85 de metri pentru a ajunge la fund", e explicat Valeri Lukin, care conduce cea de-a treia expeditie ruseasca in Antarctica.
Un grup de cercetatori rusi a descoperit in 1957 lacul Vostok, o masa de apa dulce in stare lichida. Apa lacului Vostok, care se gaseste in epicentrul continentului alb este considerata a fi apa cea mai pura si veche din lume.
In legatura cu exploatarea rezervelor de energie ale Antarcticii, Lukin a explicat ca "Trebuie sa fim pregatiti, acum ca dinamica preturilor la materiile prime poate influenta deciziile comunitatii internationale".
China urmeaza Rusia in deplasarea spre continentul alb. Un numar de 189 de muncitori chinezi vor pleca marti din Shanghai spre Polul Sud si vor lucra acolo din decembrie 2007 pana in februarie 2008, pe durata verii antarctice.
Scopul expeditiei chineze este de a construi un observator cu sapte telescoape si un radar acustic, la cel mai inalt punct de pe continent, 4.093 de metri deauspra nivelului marii.
Protocolul de la Madrid intrat in vigoare in 1998 prevede ca Antarctica este o zona demilitarizata unde nu se pot desfasura decat activitat