Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile va finanţa 75% din valoarea lucrărilor de modernizare şi extindere a grădinilor zoologice din ţară, autorităţile locale urmând să contribuie
Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile va finanţa 75% din valoarea lucrărilor de modernizare şi extindere a grădinilor zoologice din ţară, autorităţile locale urmând să contribuie cu restul, a anunţat secretarul de stat Lucia Varga.
Pentru ca banii să ajungă la autorităţile locale, Lucia Varga solicită ca, până pe 15 noiembrie, toate consiliile locale să trimită la Ministerul Mediului o hotărâre prin care să fie identificată suprafaţa necesară extinderii grădinii zoo şi asigurarea cofinanţării de 25%.
Deocamdată, numai pentru 7 dintre cele 29 de grădini zoo din ţară primăriile au întocmit studiul de fezabilitate. Mai există încă 17 scrisori de intenţie, prin care autorităţile locale s-au arătat interesate de extinderea şi modernizarea grădinilor zoologice existente.
La sfârşitul lunii se dă decizia
Ministerul Mediului vrea ca hotărârea de guvern să fie aprobată, cel târziu, la sfârşitul lunii noiembrie, urmând ca în timpul iernii autorităţile locale să-şi comande studiul de fezabilitate şi proiectele. Lucrările efective de modernizare ar putea începe în luna martie a anului viitor.
"Din punct de vedere al conformării României la standardele europene e foarte important să demonstrăm că încă înainte de 2008 am angajat o investiţie în zona respectivă.
Dacă UE vede că eşti pe calea cea bună, te lasă să continui", a precizat secretarul de stat. De pildă Grădina Zoologică din Oradea va fi modernizată şi extinsă.
Autorităţile locale încearcă astfel să evite închiderea, la 1 ianuarie, a grădinii pentru nerespectarea legislaţiei europene, care prevede standarde minime de spaţiu vital pentru fiecare specie de animale sălbatice. Conform