Una dintre cele mai valoroase rezervaţii de dune marine din întreaga Europă adăposteşte specii faunistice unice în lume, dar şi fortificaţii din cel de-al Doilea Război
Una dintre cele mai valoroase rezervaţii de dune marine din întreaga Europă adăposteşte specii faunistice unice în lume, dar şi fortificaţii din cel de-al Doilea Război Mondial
Profesorul Gheorghe Mustaţă, directorul Staţiunii Biologice Marine "Prof. dr. Ioan Borcea", spune că dunele de nisip de la Agigea s-au format de-a lungul a mii de ani, prin depunerea nisipului adus dintr-un vechi golf al Mării Negre, unde astăzi se găseşte o parte din fostul lac Agigea.
De ce este valoroasă această rezervaţie? Pentru că, prin biodiversitatea plantelor şi animalelor, ea este unică în lume.
Aflată în incinta Staţiunii Biologice Marine "Prof. dr. Ioan Borcea", rezervaţia adăposteşte plante şi animale rare şi foarte rare, multe dintre ele endemice, care au supravieţuit timpului şi acţiunii omului.
Văzând lumea în desfăşurarea ei, Heraclit şi-a dat seama că totul este în mişcare, în desfăşurare, că totul curge - "panta rei".
Natura este în veşnică schimbare. Aşa de exemplu, în urmă cu 50 de ani, lacul Agigea era unul hiperhalin (n.r. - suprasărat), asemenea lacului Techirghiol. Acum, ceea ce a mai rămas din el este o baltă cu apă dulce şi asta se datorează în special acţiunii omului, spun specialiştii.
O astfel de modificare, petrecută în timp geologic în Bazinul Pontului Euxin, este secarea golfului marin care a făcut posibilă apariţia dunelor de nisip de la Agigea, printre care se văd urmele durabile ale Mării Sarmatice.
De exemplu, arată directorul staţiunii, "calcarele de pe falezele litoralului s-au format prin depunerile sedimentare ale Mării Sarmatice şi sunt contemporane cu cele de la Iaşi, de la Repedea şi de pe întreaga platformă a podişului moldovenesc