Reteaua Nationala de informare in domeniul cancerului va incepe din noiembrie, considerata luna de lupta impotriva cancerului pulmonar, informeaza NewsIn.
Reteaua va permite accesul publicului atat la informatii legate de prevenirea cancerului, cat va informa si asupra factorilor de risc in privinta bolii. Totodata, obiectivul acestei retele este sa ofere detalii referitoare la modalitatile concrete in care un pacient cu cancer se poate adresa medicilor. De asemenea, reteaua va oferi consiliere psihologica si suport pacientilor si familiilor acestora.
Potrivit comunicatului Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, FABC va desfasura pentru al doilea an consecutiv, tot in luna noiembrie, in parteneriat cu compania Roche Romania, o campanie de informare cu privire la cancerul pulmonar, riscurile si metodele de prevenire a acestei maladii.
Campania va consta in distribuirea, prin intermediului FABC, de materiale informative despre cancerul pulmonar in Bucuresti, Brasov, Constanta, Targu Mures, Braila, Focsani, Timisoara, Suceava, Bacau, Bistrita si Cluj Napoca.
Conform statisticilor recente ale Institutului Oncologic Bucuresti, in randul barbatilor unul din trei decese sunt provocate de cancerul pulmonar, iar in cazul femeilor unul din patru decese, cancerul de plaman continuand sa ramana cea mai raspandita forma de cancer din Romania.
Aceleasi statisticile arata ca proportia pacientilor suspecti de cancer pulmonar care se adreseaza medicului este foarte scazuta, in mediul rural fiind de aproximativ 40%.
Potivit vicepresedintelui Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), Cezar Irimia, "dintre acestia, numai 90% sunt diagnosticati deoarece nu toti ajung in centrele specializate, unde se poate pune diagnosticul cu certitudine", adaugand ca peste jumatate din paci