Raspunderea pentru centralizarea rezultatelor alegerilor ar putea reveni Institutului National de Statistica (INS), iar Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) ar putea fi simplu observator, potrivit unei decizii a Parlamentului si asupra careia Guvernul trebuie sa emita o hotarare.
Secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu, a aratat, la finalul sedintei Birourilor Permanente reunite, ca s-a discutat despre comisia care s-a ocupat de aducerea la masa discutiilor a celor de la INS, a Guvernului si a AEP privind centralizarea rezultatelor de la alegeri si referendum. Potrivit lui Munteanu, comisia urmeaza a se intalni inca odata miercuri, iar Biroul Permanent sa fie informat cu privire la hotararea luata.
Discutia a survenit in urma unei adrese a senatorului PRM Gheorghe Funar si a deputatului Gelil Eserghep care sustin ca Institutul National de Statistica a achizitionat ilegal programul de calculator de la SC Net Consulting SRL Bucuresti pentru alegerile din 25 noiembrie.
Cei doi sustin ca soft-ul respectiv nu permite partidelor politice sau candidatului independent sa verifice corectitunea inregistrarii rezultatelor, a centralizarii datelor la nivel national si stabilirea corecta a numarului de europarlamentari.
De asemenea, ei se plang ca soft-ul a fost astfel solicitat in caietul de sarcini cat sa nu permita depistarea celor care voteaza multiplu. Astfel, cei doi parlamentari propun ca solutii ca Autoritatea Electorala Permanenta sa nu accepte programul achizitionat ilegal de catre Institutul National de Statistica.
Pe de alta parte, ei propun ca Guvernul sa modifice prin ordonanta de urgenta legea si sa dea posibilitatea INS sa asigure centralizarea voturilor si stabilirea europarlamentarilor romani. Potrivit legii, principala institutie abilitata cu gestionarea rezultatelor alegerilor este Autoritate