La munca pe loc
Foto Marius RUS
Orele de virf si ziua de vineri sint cosmarul taximetristilor clujeni
Soferii clujeni duc o viata din ce in ce mai grea. Taximetristii o stiu, insa, cel mai bine. Nu trece zi in care sa efectueze mai mult de 100 de kilometri pe traseu, in conditiile in care lucreaza 8 ore. Cei mai multi reusesc sa adauge la kilometraj la finalul unei ture de munca abia 80-85 de kilometri. Problema, spun ei, nu consta in lipsa clientilor, ci in aglomeratia de pe soselele Clujului.
„Va pot spune ca media unei ture de 8 ore ajunge de obicei pe la 30 de kilometri la ora. Asta in orele de virf. Pina la 7 dimineata se poate merge prin oras si cu 60-70-80 la ora, ca nu e asa aglomerat, dar dupa ora asta mai mult stam pe loc“, a declarat pentru monitorul Vasile Salistean, taximetrist pentru Diesel 946.
Vinerea, zi de cosmar
In situatia in care majoritatea taximetrelor din oras sint Dacii Logan, soferii acestora sustin ca masinile au inceput sa „manince“ mult mai mult combustibil decit in conditiile normale. Astfel, la cei 80 de kilometri parcursi zilnic, fiecare autoturism consuma in medie intre 8 si 10 litri, lucru de care soferii nu sint foarte multumiti.
„Pai, ne costa mult, ce sa facem? Ne costa, ca numa’ pe loc stam si bani nu prea mai vin“, se pling taximetristii clujeni. Iar in ceea ce priveste cursele, statisticile arata ca majoritatea lor traverseaza centrul orasului, lucru care afecteaza timpul de parcurgere.
Cele mai mari aglomeratii sint, potrivit soferilor de taxiuri, cele de la finalul saptaminii, exceptind, bineinteles, orele de virf din fiecare zi. Vinerea e ziua pe care acestia o detesta cel mai mult, pentru ca inca de la prinz incep sa se aglomereze si iesirile din oras.
Scuterele cistiga teren
Daca taximetristii se pling de aglomeratia cotidiana