Thailanda este situată la jumătatea distanţei dintre China şi India, ceea ce face ca bucătăria sa să aibă influenţe culinare chinezeşti şi indiene.
Fiind o ţară cu o climă tropicală, resursele alimentare sunt foarte bogate. Cei care au ocazia să viziteze Thailanda vor rămâne surprinşi de abundenţa cantităţii de carne, crustacee, verdeţuri şi fructe vândute în numeroasele pieţe de pe întreg teritoriul ţării.
Mâncarea thailandeză reprezintă o adevărată simfonie de gusturi şi arome, combinate în cel mai armonios mod. Preparatele se deosebesc de cele hinduse şi chinezeşti prin aceea că oferă posibilitatea alegerii ingredientelor, câştigând astfel individualitate şi devenind o provocare pentru bucătari. Timpul de preparare, cât şi condimentele folosite depind de fantezia celui care pregăteşte masa.
Pe lângă porţia de orez, care reprezintă un preparat de bază şi pentru bucătăria thailandeză, aici se consumă şi alte feluri de mâncare pe bază de curry, peşte, salată, verdeţuri şi sosuri. De obicei, în farfurie se aşază mai întâi orezul, care este acoperit cu mici cantităţi din alte preparate. Desertul şi fructele sunt aduse ultimele la masă, iar modul de prezentare este spectaculos. Curăţate de coajă şi seminţe, fructele sunt tăiate în aşa fel încât par sculptate. Deşi pentru cei obişnuiţi cu bucătăria occidentală preparatele thailandeze par ciudate, cei care le gustă sunt cuceriţi de armonia combinţiilor de ingrediente.
Wok, tigaia specifică bucătăriilor asiatice
Pentru a pregăti mâncare thailandeză, aveţi nevoie de wok - o tigaie adâncă cu fundul rotunjit şi dotată cu un mâner scurt şi unul lung. În cazul în care nu aveţi de unde să o procuraţi, puteţi folosi o tigaie obişnuită. Nu trebuie să vă lipsească un cuţit bine ascuţit şi un bol pentru pisatul diverselor condimente şi ierburi, precum şi sosuri thailandeze, lapte de co