Pe termen mediu-lung, politica fiscală pro-ciclică a României generează îngrijorare întrucât consolidează creşterea cererii interne, a adăugat Mrsnik. "Evoluţia veniturilor derivă în
Pe termen mediu-lung, politica fiscală pro-ciclică a României generează îngrijorare întrucât consolidează creşterea cererii interne, a adăugat Mrsnik. "Evoluţia veniturilor derivă în principal din sume temporare suplimentare şi maschează poziţia fiscală de bază. În cazul în care creşterea se va deteriora şi mai mult în viitor, poziţia fiscală ar putea slăbi semnificativ", a spus Mrsnik.
Ca factori pozitivi, S&P notează că datoria guvernamentală rămâne scăzută, sub nivelul mediu al ţărilor al căror rating este "BBB". "Am revizuit la negativ perspectiva României pentru a reflecta aplicarea unor politici neadecvate pentru dezechilibrele aflate în creştere. Aceasta rezultă din înrăutăţirea mediului politic", a arătat Mrsnik.
De asemenea, perspectiva indică potenţialul revizuirii în sens negativ a ratingului de ţară, în cazul în care guvernul nu ajustează politicile fiscale şi bugetare pentru a contracara dezechilibrele externe şi dependenţa în creştere a sectorului privat faţă de finanţarea externă. În cazul în care dezechilibrele continuă să se adâncească, iar România continuă să urmărească politici fiscale şi bugetare semnificativ pro-ciclice, sau dacă balanţa sectorului privat contribuie la deteriorarea perspectivei economice, calificativul ar putea fi diminuat în următoarele 18-24 de luni.