Un licean care doreşte să se pregătească temeinic pentru exameneledin viaţa lui ar trebui să înveţe câte 12-14 ore pe zi, timp pe care niciun adult nu îl munceşte. Elevii, în special Un licean care doreşte să se pregătească temeinic pentru exameneledin viaţa lui ar trebui să înveţe câte 12-14 ore pe zi, timp pe care niciun adult nu îl munceşte.
Elevii, în special cei din anii terminali, se plâng că stau prea mult timp la şcoală. Profesorii le dau dreptate, dar nu-i pot ajuta. Au de urmat un plan-cadru pentru care dau socoteală inspectorilor de specialitate.
Experţii în educaţie susţin la rândul lor că nu atât timpul petrecut la şcoală îi extenuează pe elevi, ci faptul că li se vâră pe gât o cantitate prea mare de materie pe care ei nu sunt în stare să o digere.
Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Mureş, dr. Silviu Morariu, consideră că elevii din judeţul său sunt surmenaţi din cauza orarului foarte încărcat. "Cei de la Inspectoratul Şcolar încă se joacă, deşi am discutat clar ca să nu-i mai lase pe copii să înveţe de la ora 7.00 dimineaţa", a spus dr. Morariu.
Potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1955/1995, sunt stabilite o serie de norme de igienă în şcoli şi stabileşte numărul maxim de ore. "Elevii clasei I pot petrece la şcoală 3-4 ore, clasele II-IV, patru ore, elevii de la gimnaziu, clasele V-VIII, 4-5 ore, iar cei de la liceu, 5-6 ore", a spus dr. Morariu.
Acesta a precizat că acest ordin nu a fost respectat niciodată de la emitere şi că s-a ajuns ca "orarul să frizeze absurdul".
Gabriela Paicu, psiholog la Centrul de Asistenţă şi Resurse Educaţionale, este şi ea de părere că în învăţământul primar copiii nu ar trebui să stea mai mult de patru ore pe zi la şcoală. La gimnaziu, cinci ore sunt suficiente, iar la liceu ea a recomandat un maximum de şase ore zilnic. "Peste aceste limite, elevii nu se mai po