Decopar, in editia electronica a ziarului „Gandul”, o recomandare a Consiliului National al Audiovizualului despre care aflu ca a circulat prin redactiile multor posturi de radio romanesti. „Membrii CNA recomanda radiodifuzorilor sa evite asocierea informatiei referitoare la persoanele acuzate de comiterea unor infractiuni cu apartenenta lor etnica”, spunea aceasta.
Fie ca se ocupa de politica, poezie sau muzica pop, autorii de texte si emisiuni ai posturilor de radio au fost somati sa confirme ca au luat cunostinta de decizie: da, au vazut, cineva le-a atras, temeinic, atentia. Ca sa nu poata spune, in cazul ca ar pasi peste noua linie trasata de CNA, ca nu au stiut.
Recomandarea incepe cu articolul 71 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, care vizeaza „evitarea oricaror forme de discriminare pe considerente de rasa, etnie, religie, nationalitate, sex, orientare sexuala sau varsta” in programele de stiri si dezbateri. Daca ignori recomandarea, incalci, automat, codul, si te paste, fara discutii, amenda.
Nu este interzis sa o faci, dar „e recomandat sa nu o faci” echivaleaza cu „daca o vei face, vei suporta, singur, toate consecintele, si nu se va putea spune ca nu ai stiut”.
Intre articolul 71 invocat de CNA si indemnul adresat radiodifuzorilor exista, insa, anumite diferente. Recomandarea este interpretarea pe care membrii CNA au dat-o Codului respectiv, in contextul tensiunilor recente din Italia declansate de furturile, jafurile si violurile cetatenilor romani, in majoritate de etnie roma, si la solicitarea unei organizatii nonguvernamentale, Romani Cris.
Diferenta apare intre „evitarea oricaror forme de discriminare pe criterii de nationalitate si etnie” si ocultarea intentionata a unor informatii reale, privitoare la nationalitatea si etnia infractorilor, care tin, de drept, de stirea r