» Marfurile vor invada angrourile si supermarketurile la jumatatea lunii noiembrie, iar in buticuri sau in magazinele de cartier vor aparea in jur de 1 decembrie.
» In aceasta perioada, in porturile chinezesti importatorii romani asteapta si cate doua saptamani pentru incarcarea marfurilor.
» Acelasi brad artificial cumparat din angroul Europa il poti gasi la un pret mult mai mare intr-un magazin de fite din centrul orasului.
» Peste patru miliarde de euro, rezultate din schimburile comerciale romano-chinezesti, nu se regasesc in statisticile intocmite la Bucuresti.
In aceste zile, angroul europa este dominat mai degraba de culori sterse. Multi bucuresteni, in cautare de chilipiruri, bantuie de la o taraba la alta. Blugi, carpete, covoare, haine groase, adidasi, obiecte de uz casnic se regasesc la tot pasul, intr-o repetitie uimitoare. Standuri trase parca la indigo ofera aceleasi marfuri. Urcat pe o masa, un barbat de 30 de ani anunta lichidarea stocului, spunandu-le tuturor ca "orice produs costa doar o suta de mii de lei". Clientii aleg dintr-un morman de haine, dau banii fara sa probeze nimic, apoi iau marfa si pleaca. Desigur, nu primesc nici un fel de bon sau chitanta.
Comert cu banii jos
Cel mai cunoscut angro din Bucuresti nu pare cuprins de spiritul sarbatorilor de iarna. "Acum, noi vindem geci de piele si pantaloni din stofa, dar peste o saptamana vom avea produse pe care oamenii le cumpara de Craciun. Chiar noi, seful meu adica, le aducem din China. Poate ca vaporu’ e pe drum acum. Pe 15 noiembrie sa veniti sa vedeti ce e aici", ne lamureste o vanzatoare. Un paznic ne spune ca majoritatea comerciantilor scot la vanzare produse specifice sarbatorilor in acelasi timp. "Parca sunt intelesi. si vand aceleasi lucruri. Ce gasesti la unu’, vezi si la altu’", zice omul.
Cei mai multi im