România începe să devină tot mai atractivă pentru investitorii străini, şi nu doar prin prisma mâinii de lucru ieftine, ci şi datorită pregătirii bune a românilor şi multiplelor România începe să devină tot mai atractivă pentru investitorii străini, şi nu doar prin prisma mâinii de lucru ieftine, ci şi datorită pregătirii bune a românilor şi multiplelor posibilităţi de dezvoltare.
Marile companii care s-au hotărât să vină în Romania, fie că activează în industria IT&C ori cea auto, au atras după ele o întreagă listă de furnizori de piese şi subansambluri. Aşa se face că Agenţia Română pentru Investiţii Străine (ARIS) are în lucru 75 de proiecte în valoare de 3,5 miliarde de euro, din care 500 milioane de euro reprezintă investiţiile a zece firme care activează în domeniul auto, a declarat directorul ARIS, Sorin Vasilescu. "Avem în portofoliu zece firme din industria auto care au ca termen de finalizare a proiectelor lor sfârşitul lui 2008.
Proiecte de investiţii totale de 3,5 milioane euro
Investiţiile totale făcute de aceste zece firme în România se ridică la 500 milioane de euro. În total, agenţia noastră are în lucru 75 de proiecte a căror valoare este de 3,5 miliarde euro", a spus Sorin Vasilescu. Acesta a adăugat că firmele producătoare de subansamble şi piese auto vin să investească în România ca urmare a dezvoltării de unităţi de producţie la noi în ţară de către mari constuctori din industria auto cum ar fi Renault şi Ford. Întrebat dacă ARIS şi respectiv guvernul pot oferi facilităţi producătorilor de componente ai Ford, Vasilescu a spus că o asemenea abordare ar fi discriminatorie.
"Noi oferim facilităţi tuturor investitorilor. Guvernul poate acoperi până la 50% din costurile pe care le are o companie în pregătirea unui număr de până la 20% din angajaţi", a precizat directorul ARIS. Acesta a mai spus că, la nivel local, în