Principalele companii active pe piata petroliera locala au viziuni complet diferite in ceea ce priveste pretul la care va ajunge barilul de titei in urmatorii doi ani, dupa socurile pe care titeiul le-a resimtit in ultimele saptamani.
Rompetrol mizeaza pe un baril de 150$ in timp ce OMV si MOL spun ca preturile nu vor creste mai mult de 80$.
Va scadea consumul de carburanti sau este vorba de produse prea putin elastice in cazul unei economii romanesti in continua crestere?
"In urma cu un an vorbeam de depasirea pragului de 100 de dolari pe baril. Astazi deja marile banci de investitii prevad ca pretul se va situa in urmatoarele 6-12 luni intre 100 si 150 de dolari pe baril. Este o evolutie fireasca legata de dezechilibrul intre rezerve si consum", spune Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, care recent a facut obiectul unei tranzactii de preluare din partea companiei kazahe de stat KazMunaiGaz.
Ieri, barilul de titei ajunsese la o valoare de peste 95 de dolari, potrivit Bloomberg.
Oficialii Petrom vin cu propriul lor pariu: 80 de dolari pe baril.
"Poti sa ai o opinie asupra unui trend, dar este o mare provocare sa previzionezi un pret intr-o anumita perioada. Pentru urmatorii ani estimam un nivel mai ridicat al pretului titeiului, care ar putea fluctua in jurul a 80$/baril", spun reprezentii Petrom.
Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, explica intr-un interviu acordat Business Magazin faptul ca aceste cresteri au si o latura pozitiva. "Nu cred ca pretul crescut al petrolului este un rezultat al lacomiei umane, pentru ca rezultatul, beneficiul acestei cresteri, este chiar cel social si economic, banii putand fi redirectionati in lungirea vietii activelor si in cresterea gradului de recuperare a zacamintelor care implica investitii considerabile", spune ea.
OMV, actionarul majoritar al Petrom propune