Numarul mare de multinationale IT&C care au intrat in Romania si al caror necesar de personal este peste oferta pietei a dus la o crestere puternica a salariilor si la angajarea unui numar ridicat de incepatori in firmele de profil.
"Rezultatul (cererii mari de personal - n. red.) este lipsa de oameni, cresterea brusca a salariilor in domeniu si invadarea firmelor cu multi incepatori, dar cu pretentii salariale exagerate. Rezultatul nu este numai scaderea atractivitatii internationale a investitiilor in sectorul IT din Romania, dar si o scumpire cu 40-60% a proiectelor realizate pentru clienti din Romania, conducand fara indoiala la reducerea investitiilor in economie si mai ales in sectorul public", afirma Vasile Baltac, presedinte si proprietar al grupului de companii SoftNet Grup.
In ultimii doi ani, mari companii internationale IT&C, ca HP, IBM, Oracle, au deschis centre de servicii la Bucuresti in care lucreaza cateva mii de romani. Majoritatea companiilor locale IT&C acuza dificultati in identificarea personalului si cresterile puternice ale salariilor.
"Romania produce anual 5.000 absolventi IT. Cu siguranta inca 2.000-3.000 absolventi ai altor facultati se reconvertesc catre IT, datorita atractiei salariilor. Estimez ca numai universitatile ar trebui sa creasca rapid cifra de scolarizare la 9.000-10.000 pe an. Pentru persoanele care se recalifica este necesar un sistem national recunoscut de certificare profesionala", spune el.
Proprietarul SoftNet afirma ca nici companiile pe care le conduce nu au reusit sa-si atinga planul de angajari pentru acest an, chiar daca personalul a crescut puternic. "Din pacate, criza de specialisti de inalta calificare care se manifesta in prezent pe piata IT din Romania face sa avem inca in prezent mai mult de 25 posturi neacoperite", a spus el. "Numarul de angajati pe ansamblul grupului a cr