Numărul companiilor de protecţie şi pază din România a depăşit 1.100, iar cifra cumulată de afaceri a acestora este de aproape două ori mai mare faţă de cea înregistrată în 2006. Chiar dacă economia nu a înaintat decât cu câteva procente, firmele care asigură securitatea persoanelor şi clădirilor sau bunurilor acestora au înregistrat o evoluţie neaşteptat de bună. Dacă în primele opt luni ale lui 2006 cifra de afaceri totală a companiilor de protecţie şi paz
Numărul companiilor de protecţie şi pază din România a depăşit 1.100, iar cifra cumulată de afaceri a acestora este de aproape două ori mai mare faţă de cea înregistrată în 2006.
Chiar dacă economia nu a înaintat decât cu câteva procente, firmele care asigură securitatea persoanelor şi clădirilor sau bunurilor acestora au înregistrat o evoluţie neaşteptat de bună. Dacă în primele opt luni ale lui 2006 cifra de afaceri totală a companiilor de protecţie şi pază din România a fost de 688 de milioane de lei, în perioada similară a lui 2007 ea ajunsese la 1,23 de miliarde de lei (peste 370 de milioane de euro), în creştere cu circa 80%.
Preşedintele Patrosec, Ion Popescu, explică această evoluţie fulminantă prin dezvoltarea pieţei, dar şi prin creşterea tarifelor. „Salariile din domeniu au crescut, s-au modernizat parcurile auto, ceea ce a dus şi la costuri mai mari de operare“, afirmă el. Popescu, dar şi alte voci din piaţă, spun că, deşi piaţa va mai creşte o vreme, este posibil ca, pe măsură ce salariile se vor majora în continuare, tot mai mulţi clienţi să renunţe la paza umană în favoarea supravegherii electronice. „În afară de investiţia iniţială, cheltuielile cu un astfel de sistem sunt incomparabil mai mici“, declară Virgil Săpunaru.
Bogaţii României nu se simt ameninţaţi
Data viitoar