Reprezentativitatea - o problema a uninominalului / Foto: Rompres
Varianta de sistem uninominal proportional adoptata de Guvern este unica in Europa si departe de cea din Germania, de unde, initial, s-a inspirat. Dezavantajele uninominalului proportional au fost mereu dezbatute si intoarse pe toate fetele, noi doar redescoperim roata.
Metehnele sistemului propus de Guvern sint insa suficiente ( si bine ascunse in articolele legii) incit, cred, merita o analiza mai atenta. In comparatie, desigur, cu „uninominalul lui Basescu”, cel in doua tururi de scrutin.
In proiectul Guvernului pentru sistemul uninominal proportional, o jumatate din Parlament (adica 62 de senatori si 145 de deputati), se alege prin vot uninominal intr-un singur tur de scrutin, fara existenta unui prag de 50% plus 1 din numarul voturilor valabil exprimate. Acest lucru poate duce la o slaba reprezentativitate a parlamentarilor alesi prin acest procedeu.
Mai precis, pot exista deputati si senatori alesi cu procente care se pot situa sub 40% sau chiar sub 30% din voturile valabil exprimate in colegiile uninominale.
Pentru o mai buna exemplificare ar trebui facuta comparatia cu turul 1 al alegerilor pentru primari din 2004. Simplificind, putem considera capitalele de judet echivalentul unui colegiu, si analiza care ar fi fost situatia procentelor obtinute de primarii alesi intr-un singur tur de scrutin.
Numar primari alesi cu peste de 50% plus 1 din voturile valabil exprimate: 14
Numar primari alesi cu peste 40% din voturile valabil exprimate: 17
Numar primari alesi cu peste 30% din voturile valabil exprimate: 6
Numar primari alesi cu peste 20% din voturile valabil exprimate: 1 (Arad - Dorel Popa)
In Bucuresti, doar Marian Vanghelie a avut la primul tur peste 50,1%, ceilalti cinci candidati avind procente peste 40% @N_P