Criza americană a creditelor a afectat indirect şi piaţa imobiliară europeană. În funcţie de gradul de maturitate al fiecărei pieţe, europenii au avut de suferit din cauza replierii strategiilor de finanţare a băncilor. Peter Kasch este managing partner al firmei de real estate Catalyst Capital din Londra, iar opiniile sale despre situaţia din piaţă sunt brutal de clare. „Înainte de criza din SUA, pentru cei mai mulţi dintre noi era suficient să ne dăm jos din pat
Criza americană a creditelor a afectat indirect şi piaţa imobiliară europeană. În funcţie de gradul de maturitate al fiecărei pieţe, europenii au avut de suferit din cauza replierii strategiilor de finanţare a băncilor.
Peter Kasch este managing partner al firmei de real estate Catalyst Capital din Londra, iar opiniile sale despre situaţia din piaţă sunt brutal de clare. „Înainte de criza din SUA, pentru cei mai mulţi dintre noi era suficient să ne dăm jos din pat dimineaţa pentru a face o grămadă de bani. Acum, s-au schimbat datele problemei“, spune Kasch.
În această vară, Statele Unite au fost lovite de criza creditelor, preţul proprietăţilor scăzând dramatic din cauza lipsei cererii. Cel mai afectat oraş a fost Detroit, unde valoarea locuinţelor a coborât şi cu 80%.
După doar câteva luni, valul a ajuns în Europa. Economistul-şef al Standard & Poor’s, Jean-Michel Six, reclama recent gradul ridicat al împrumuturilor populaţiei din multe regiuni europene, care a lăsat aproape tot continentul vulnerabil în faţa condiţiilor severe de creditare. Nivelul datoriilor se ridică la 100% din PIB în ţări precum Irlanda, Marea Britanie, Spania, Olanda şi Danemarca. Nici pieţe minuscule, cum este cea letoniană, nu au scăpat de probleme, aici preţurile scăzând anul acesta cu circa 5%. Măsurile guvernamentale nu au fă