- Editorial - nr. 218 / 7 Noiembrie, 2007 Marturisesc, nu m-am dat niciodata in vant dupa luna lui Brumar, considerand-o searbada si trista. Asta - pana am vazut, si revazut, de vreo cinci ori, filmul lui Dan Pita, dupa Sadoveanu, "Noiembrie, ultimul bal". Splendid! Cu Stefan Iordache si regretatul Florian Potra. O tempora...! Cert este faptul ca, dupa acest moment absolut special, mi-am revizuit parerea despre tomnatica luna, a 11-a, a calendarului gregorian, care, culmea (!), incepe cu Soarele in Scorpion, sfarsind in Sagetator, zodii carora le apartin cei mai multi dintre prietenii mei! Asadar, e o luna chiar interesanta, numita dupa latinescul novem - noua (9), pentru ca, in calendarul roman, noiembrie era a noua luna. Grecii o numeau Maimakterion, iar la noi, popular, i se spune Brumar, pentru ca este timpul brumei, sunt insamantate toate granele de toamna si totul este (ar trebui sa fie!) gata pentru iernat. Noiembrie incepe in aceeasi zi a saptamanii ca si Martie, in fiecare an, si ca Februarie, cu exceptia anilor bisecti. Cu umorul sau fermecator, Caragiale spunea, in Calendar, despre luna noiembrie: "Monserii fac ce fac si se impaltoneaza pana in calcaie. Dispar cele 16 ziare cotidiane precum si una veche. Opinia publica regreta abonamentele platite inainte". Dar sa vedem ce semnificatie are luna noiembrie pentru istoria noastra:
• 19 noiembrie 1377 - Apare pe harta tarii Castelul Bran. Regele Ungariei, Ludovic de Anjou, cedeaza brasovenilor mai multe sate, scutindu-i de impozitul craiesc, pentru a construi, prin munca si cheltuiala lor, acest castel. Asa ca guvernantii actuali ar trebui sa fie foarte atenti in privinta retrocedarii!
• 23 noiembrie 1406 - Mircea cel Batran alipeste Tarii Romanesti Banatul Severinului si Branul, dupa ce, in 1389, luase in stapanire Dobrogea, Darstorul si ducatele Almasului si Fagarasului.
• 1 noiembrie