Cristian Mihai CHIS
Coboram in timp. 1993, comuna Hadareni, judetul Mures. In lipsa unei ocupatii, comunitatea de tigani se remarca prin scandaluri, furturi si talharii. Politistii comunali nu mai controlau demult fenomenul infractional, iar legea statului roman nu se putea aplica.
20 septembrie, un strigat in seara: "Bai, vino ca ti-l beleste pe taica-tu!". Omul i-a sarit in ajutor parintelui, caruia tocmai i se aplica o corectie corporala. In inclestare, tiganul i-a infipt fiului batranului cutitul in inima. Barbatul, tata al unei copile de trei ani, a murit.
Vestea uciderii omului s-a raspandit rapid. Teleghidati, romanii s-au avantat spre tigani, dar acestia se baricadasera intr-o casa. Doi dintre ei au vrut sa scape fugind, dar au fost prinsi si linsati. Al treilea avea sa piara in casa incendiata. Multimii infuriate nu i-a ajuns. A pus foc altor 13 case tiganesti.
Au fost deschise procese atat pe latura penala (finalizate in 1999, cand cinci persoane au fost condamnate pentru omor), cat si pe latura civila, unde s-a ajuns la CEDO, care a dispus despagubiri in valoare de aproape 500.000 de euro.
Putina lume stie ca dupa Hadareni, in Romania au mai existat circa 30 de situatii cand conflicte interpersonale s-au transformat in conflicte interetnice, toate petrecute in perioada in care Romania devenea membru al Consiliului Europei.
La Varghis (Covasna), Reghin (Mures), Turulung (Satu Mare), Lunga (Covasna), Mihail Kogalniceanu (Constanta) sau Bolintin Deal (Giurgiu), considerand ca nu se poate baza pe autoritati, populatia majoritara (romani sau maghiari) si-a facut dreptate pe cont propriu si a recurs la pedepsirea comunitatilor de tigani.
In 2007, cei care studiaza relatiile interetnice nu au invatat nimic din istorie. In nici un caz italienii. Asta cu toate ca decizia CEDO in caz