Specialiştii Asociaţiei de Investiţii Private şi Capital de Risc din Europa (EVCA) au fost surprinşi de faptul că acest tip de investiţii s-a putut dezvolta chiar şi în lipsa
Specialiştii Asociaţiei de Investiţii Private şi Capital de Risc din Europa (EVCA) au fost surprinşi de faptul că acest tip de investiţii s-a putut dezvolta chiar şi în lipsa activităţii fondurilor de pensii private. Apariţia pe piaţa locală a numeroşi actori din acest domeniu va constitui cu siguranţă o premisă pentru o viitoare dezvoltare.
Unele neregularităţi au fost însă semnalate. Între acestea, principalul obstacol este reprezentat de cadrul normativ. Specialiştii EVCA au mai declarat că un management sănătos al fondurilor de pensii şi o legislaţie adecvată sunt vitale în viitorul apropiat, mai ales dat fiind faptul că se aşteaptă la o posibilă falimentare a sistemului public de pensii.
O evoluţie de amploare este aşteptată peste cel puţin cinci ani, când volumul investiţiilor ar trebui să crească de 10 ori, în condiţiile menţinerii dinamicii actuale.
La nivel european, volumul investit de fondurile cu capital de risc în 2006 a fost de peste 71 miliarde de euro, iar totalul cumulat pe acest segment a depăşit 112 miliarde euro. Sursele principale de colectare a sumelor au fost fondurile de pensii, cu peste 27,1%, fondurile de fonduri cu 18,2%, bănci 14,4% şi societăţile de asigurări cu 10,1%. Alţi 8,9% au provenit de la investitorii privaţi, în timp ce contribuţia agenţiilor guvernamentale a fost de 8,7%. (Ruxandra Mocanu)