Avand o istorie bogata de conservat, Dobrogea este impanzita de numeroase situri arheologice si institutii de cult. Cum era si de asteptat, acestea au atras atentia cautatorilor de comori si hotilor de obiecte de cult, interesati mai degraba de banii frumosi pe care ii pot obtine din comercializarea obiectelor de cult peste granitele Romaniei, decat de valoarea lor culturala.
Evidenta IPJ Constanta arata ca, in ultimii ani, din institutiile de cult constantene au fost sustrase 23 de capodopere, dintre care mai multe tablouri, vase de sticla si basoreliefe. Politistii constanteni nu au reusit pana in prezent sa recupereze decat o mica parte din bunurile furate, fara a identifica insa nici un hot.
Judetul Constanta se poate mandri cu o „retea” de situri arheologice, monumente istorice si ansambluri arhitecturale destul de extinsa - tinand cont de bogata istorie pe care o are regiunea - motiv pentru care ofiterii Compartimentului Patrimoniu Cultural National din cadrul IPJ Constanta nu duc lipsa de activitate.
Potrivit reprezentantilor inspectoratului constantean, in ultimii ani au fost semnalate zeci de furturi de obiecte de cult. Potrivit anchetatorilor, tintele hotilor au fost Edificiul Roman cu Mozaic, Complexul Arheologic Istria si Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie, de unde au fost sustrase 23 de capodopere, a caror valoare totala a fost estimata la 21.700 lei.
In ciuda faptului ca principala lor activitate vizeaza gasirea acestor bunuri ce apartin patrimoniului cultural si tragerea la raspundere a hotilor, politistii constanteni nu se pot mandri cu prea multe realizari.
„Cavalerul trac si Cybela”, estimat la 4.000 de euro
Astfel, pana in prezent au fost sustrase, din institutiile constantene - dar si dintr-o locuinta privata - 18 tablouri, doua vase de sticla romane, un basorelief ce il reprezinta pe ze