BNR a anunţat revizuirea ţintei de inflaţie la 5,7% pentru 2007. Iar S&P a schimbat perspectiva (outlook-ul) către negativ, deşi nu a modificat ratingul suveran al Romăniei, de BBB-.
BNR a anunţat revizuirea ţintei de inflaţie la 5,7% pentru 2007. Iar S&P a schimbat perspectiva (outlook-ul) către negativ, deşi nu a modificat ratingul suveran al Romăniei, de BBB-.
Reinflamarea inflaţiei in ultimele luni are o natură exogenă; efectele secetei şi creşterea sistematică a preţurilor la energie pe plan mondial (chiar dacă devalorizarea dolarului SUA a atenuat din influenţă) au avut impact puternic şi au frănt expectaţii dezinflaţioniste. Ponderea alimentelor in coşul de consum al cetăţeanului romăn şi-a spus cuvăntul in timp ce asupra expectaţiilor acţionează şi creşterea pensiilor, revendicările salariale, anul electoral. Nici BNR, nici MFP nu sunt de blamat pentru inflaţia din a doua parte a anului. Căt priveşte deficitele externe, expansiunea creditului intern stă la originea creşterii deficitului de cont curent. Mişcarea creditului intern, la răndul ei, se explică prin liberalizarea contului de capital, consolidarea sistemului bancar, intrarea Romăniei in UE.
Cei ce blamează combinaţia de politică macroeconomică să mediteze mai serios la implicaţiile liberalizării contului de capital, la consecinţele penuriei de forţă de muncă (generată de migraţie masivă). Liberalizarea contului de capital a fost prematură in raport cu gradul de maturitate a instituţiilor economiei şi condiţiile monetare autohtone (nivel de inflaţie, diferenţiale de dobănzi, grad de intermediere financiară, dualitatea creditului etc). Pe de altă parte, Comisia Europeană nu a acceptat derogări de la această regulă de intrare in UE - impusă tuturor ţărilor candidat din Europa Centrală şi de Răsărit. Liberalizarea contului de capital explică şi natura