Un inginer silvic acuză Direcţia Giurgiu că face afaceri nerentabile la exportul buştenilor către Bulgaria Un inginer silvic din Giurgiu reclamă faptul că pădurile oraşului sunt Un inginer silvic acuză Direcţia Giurgiu că face afaceri nerentabile la exportul buştenilor către Bulgaria
Un inginer silvic din Giurgiu reclamă faptul că pădurile oraşului sunt măcelărite chiar de cei puşi să le apere. Cu întârziere, autorităţile s-au urnit totuşi pentru cercetarea situaţiei.
Inginerul Petre Cheorpeacă s-a adresat în două rânduri Ministerului Agriculturii, solicitând intervenţia corpului de control pentru reintrarea în normalitate a Direcţiei Silvice Giurgiu. Iniţial, imobilismul obişnuit al autorităţilor a persistat, dar în cele din urmă s-au sesizat.
Exploatare sălbatică a plopului
La Giurgiu, utilajele Direcţiei Silvice fac ravagii în păduri, lăsând în teren arborete degradate şi uscate, care nu ar mai putea să îndeplinească rolul de protecţie. Se exploatează cele mai viguroase segmente de pădure, în timp ce masa lemnoasă provenită din doborâturile de vânt din anii trecuţi este lăsată împrăştiată pe câmpul defrişat.
Mai mult, inginerul giurgiuvean acuză faptul că la lucrările silvice ar fi folosită şi forţă de muncă "la negru", recrutată din localităţile învecinate. "Prin exploatarea exagerată a arboretelor de plop euroamerican în maniera prezentată mai sus, s-a ajuns în situaţia nepermisă ca, în anul 2007, rezerva de arborete exploatabile de plop să fie aproape lichidată", susţine Cheorpeacă. Pe de altă parte, inginerul din Giurgiu a atenţionat că s-a exploatat plop şi în ostrovul Dinu-Camadinu, care este arie protejată.
Buştenii româneşti merg în Bulgaria
Silvicultorul spune că buşteanul românesc din Giurgiu ia drumul Bulgariei (pe Dunăre) prin firma Gora Invest, la preţuri care ar trebui verificate de partea română