Bătălia pentru fondurile puse în joc de Ministerul Sănătăţii în derularea Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei (PNESSP) se dă cu arme inegale, în Bucureşti şi în restul ţării. Obiectivul programului este salutar, în plan social - cu menţiunea că ar fi trebuit de mult să existe acest minimum de informaţii în portofoliile medicilor de familie, cel puţin în ceea ce priveşte segmentul populaţiei asigurate. Ca în orice demers ce imp
Bătălia pentru fondurile puse în joc de Ministerul Sănătăţii în derularea Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei (PNESSP) se dă cu arme inegale, în Bucureşti şi în restul ţării.
Obiectivul programului este salutar, în plan social - cu menţiunea că ar fi trebuit de mult să existe acest minimum de informaţii în portofoliile medicilor de familie, cel puţin în ceea ce priveşte segmentul populaţiei asigurate. Ca în orice demers ce implică fonduri publice serioase - iniţial, se vehicula suma de 300 de milioane de euro -, apare întrebarea: cine sunt marii câştigători ai programului „Analize pentru toţi“, din punctul de vedere al sumelor atrase din bugetul total?
Verigile implicate sunt numeroase: de la producătorii şi distribuitorii de taloane - respectiv Imprimeria Naţională şi Poşta Română -, medicii de familie şi furnizorii de servicii paraclinice, până la cei care pun la dispoziţie aparatura, reactivii şi consumabilele de laborator, distribuitorii de echipamente IT sau administratorii de scheme de control extern al calităţii.
Operaţiunea „Taloniada“ nu poate fi cuantificată financiar cu rigurozitate pentru fiecare jucător în parte, ci doar estimată. Abordarea problemei dintr-un unghi exclusiv al profitului evidenţiază vicii ale programului, care de fapt sunt induse chiar de cei care com