Cotatia barilului de petrol a inregistrat o crestere semnificativa 2007, care s-a accentuat in zilele recente. Daca in urma cu mai putin de un an, cand barilul de petrol costa numai 50 de dolari, un pret al acestuia de 100 de dolari parea imposibil de atins, iata ca este posibil acum ca, in numai cateva zile, realitatea sa ne demonstreze contrariul.
Marti, 06 noiembrie 2007, cotatia contractului futures al barilului de petrol crude, tranzactionat la Nymex, a atins un nou record istoric intra-day, la 97,10 dolari si pare ca nimic nu ii sta in cale ca, in cateva zile, sa atinga pragul de 100 de dolari pe baril.
Fata de inceputul de an, cand barilul se tranzactiona la aproximativ 61 de dolari, aceasta inseamna o apreciere de 59%. Daca e sa luam in considerare minimul inregistrat la jumatatea lunii ianuarie, cand barilul a “costat”, pentru cateva zile, doar 50 de dolari, cresterea procentuala atinge aproape 100%.
Care sa fie motivatiile acestei cresteri?
Scaderea dolarului: cotatia barilului de petrol este calculata in dolari. Ceea ce inseamna ca, daca e sa consideram constanta valoarea de piata a “aurului negru”, pe masura ce dolarul scade, cotatia petrolului creste.
Ca exemplu, daca la incepului anului 1,32 dolari erau suficienti pentru a cumpara un euro, acum sunt necesari peste 1,45 dolari, ceea ce se traduce intr-o scadere a dolarului de peste 9%.
Cresterea economiei mondiale: chiar daca Statele Unite sunt predispuse, ca urmare a crizei financiare din piata sub-prime, la o crestere economica in ultimul trimestru al acestui an si in prima parte a lui 2008 mai mica decat in anii recenti, nu la fel se intampla si cu celelalte economii.
India, China, Europa si, nu in ultimul rand, economiile emergente nu dau aproape niciun semn de slabire a ritmului de crestere economica.
Prin u