Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a modificat legea pentru subventionarea culturilor energetice, rapita, floarea-soarelui sau porumb deoarece, din cauza secetei, fermierii au obtinut in acest an o productie medie la hectar mai mica fata de cea prevazuta de fostul act normativ.
MADR a modificat legea subventionarii culturilor energetice, prin reducerea productiei de referinta care conditioneaza acordarea subventiei, astfel incat fermierii ale caror culturi au fost diminuate de seceta sa beneficieze de acest sprijin fianciar.
"Platile pentru culturile energetice se acorda beneficiarilor care fac dovada, in baza contractelor de vanzare-cumparare incheiate cu producatorii de biocarburanti ca productia predata se incadreaza in productiile nationale de referinta, de cel putin 800 de kilograme pentru un hectar de rapita, 500 de kilograme pentru un hectar de floarea-soarelui, 900 de kilograme la hectarul de soia sau 1.200 de kilograme la hectarul de porumb", potrivit unui ordin emis de ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos.
In varianta initiala, platile directe pentru culturile energetice se acordau doar fermierilor care puteau dovedi ca au predat o productie de cel putin 1.000 de kilograme la hectar, la rapita si floarea-soarelui si de 2.500 de kilograme la hectar, pentru porumb.
Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a declarat, recent, pentru NewsIn, ca singurele modificari aduse legii tin de realizarea unei anumite productii la hectar, iar restul conditiilor raman valabile.
Astfel, pentru a primi subventia pentru culturi energetice, fermierul trebuie sa aiba contract cu o firma care produce biocombustibil si care este inregistrata ca antrepozit fiscal. Sprijinul financiar de 45 de euro la hectar este acordat din fonduri europene.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (M