Foto:AP
Astazi se implinesc 90 de ani de la Marea Revolutie din Octombrie. Celebrata pe 7 noiembrie (25 octombrie dupa calendarul iulian inca in uz la acea vreme), aceasta data a reprezentat, in Rusia, una din cele mai importante zile ale fiecarui an, alaturi de 9 Mai, ziua victoriei asupra nazismului.
Ce inseamna ea acum? Inainte de toate un prilej pentru istorici si analisti de a-si testa capacitatea speculativa, de a oferi alte interpretari acelor evenimente, de a le compara cu alte momente din istoria recenta a Rusiei. La nivelul opinie publice, perceptia difera in functie de varsta si de orientare politica.
Cei tineri vad in revolutia din 1917, in urma careia s-a nascut URSS un episod din istoria tarii, iar cei mai in varsta au echivalat-o cu inceputul unui sir lung de nenorociri pentru Rusia. Lectiile desprinse? „Conducatorii vin si pleaca, dar Rusia ca stat si ca popor raman”, sustine istoricul Nina Jukova, presedintele Clubului „Realistii”.
In opinia ei, „in octombrie 1917 a fost inlaturata o putere care ignora interesele societatii si era incapabilasa raspunda adecvat la provocarile timpului. Asa s-a intamplat nu doar in februarie si octombrie 1917, dar si in august 1991”, sustine expertul. Un lucru este cert: Octombrie 1917 nu mai este o sarbatoare pentru rusi. Iar 7 noiembrie a devenit zi obisnuita de lucru.
Mai aproape de suflet este alta tema nascuta de faptele de acum 90 de ani: merita oare tarul Nikolai al II-lea sa fie canonizat? Descoperite in 1991, osemintele a noua din membrii familiei tariste au fost inmormantate cu mare fast, in 1998 in catedrala Petropavlovsk din Sankt-Peterburg. La acea data, Biseria ortodoxa rusa a refuzat sa chestiunea canonizarii.
A vorbit insa despre o reviuire a pozitiei dupa ce expertizele au confirmat, recent, ca ramasitele pamantesti gasite anul acesta, apariti