Curtea Constitutionala a respins miercuri ca neintemeiata sesizarea PRM referitoare la decretul prezidential pentru organizarea referendumului.
CCR a examinat contestatia referitoare la organizarea si desfasurarea referendumului national privind introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului Romaniei formulata de PRM in temeiul art. 146 lit i din Constitutie. Contestatia a fost respinsa ca neintemeiata, urmand ca decizia si motivarea sa fie publicate in Monitorul Oficial, au precizat pentru NewsIn surse din CCR.
Pe 25 octombrie, PRM a depus o contestatie la Curtea Constitutionala ce vizeaza decretul prezidential referitor la organizarea si desfasurarea referendumului national privind introducerea votului uninominal.
PRM preciza intr-un comunicat de presa ca "decretul presedintelui incalca prevederile art. 90 din Constitutie, care obliga la consultarea Parlamentului cu privire la referendumul ce urmeaza a fi initiat, Parlamentul fiind consultat cu privire la un obiect al referendumului care in decret a fost modificat".
De asemenea, PRM apreciaza ca au fost incalcate prevederile Legii 3/2000 privind organizarea referendumului, intrucat, in dorinta de a-l organiza concomitent cu alegerile europarlamentare, nu s-a stabilit o data, cum prevede legea, ci un termen, situatie in care toate procedurile scrutinului pot sa fie desincronizate.
"Prin aceasta nelegalitate s-a dat curs dorintei presedintelui Traian Basescu de a suprapune campania electorala pentru referendum cu cea pentru alegerile europarlamentare, pentru a putea sprijini direct Partidul Democrat", se mai arata in comunicatul de presa.
Anterior, deputatul-jurist Lucian Bolcas (foto) declarase pentru NewsIn ca PRM are dreptul de a sesiza CCR cu privire la neconstitutionalitatea decretului de convocare a referendumului si