Alianţele şi extinderea regională au demonstrat că pot fi reţete de succes. Pentru a contracara competiţia tot mai crescută reprezentată de dezvoltarea lanţurilor de tip discount şi a hipermarketurilor, lanţurile de supermarket au două posibilităţi: creşterea organică şi nişele de piaţă. Pe măsură ce hipermarketurile şi discounterii câştigă o cotă de piaţă din ce în ce mai însemnată în oraşele mari, supermarketurile şi retailerii locali se văd nevoiţi
Alianţele şi extinderea regională au demonstrat că pot fi reţete de succes. Pentru a contracara competiţia tot mai crescută reprezentată de dezvoltarea lanţurilor de tip discount şi a hipermarketurilor, lanţurile de supermarket au două posibilităţi: creşterea organică şi nişele de piaţă.
Pe măsură ce hipermarketurile şi discounterii câştigă o cotă de piaţă din ce în ce mai însemnată în oraşele mari, supermarketurile şi retailerii locali se văd nevoiţi să îşi împingă afacerile către oraşele mai mici. Cu toate că piaţa românească de retail se află încă la distanţă de ani buni de saturare, particularitatea dată de împărţirea populaţiei în două, o jumătate cu putere de cumpărare tot mai crescută, în centrele urbane, şi o alta care îşi menţine puterea de cumpărare scăzută la sate, ar putea grăbi acest proces. „Din păcate, sunt puţini cei care fac această diferenţă în momentul actual şi privesc România ca pe o piaţă de 21 de milioane de potenţiali clienţi“, spune Guy Kuperman, partener la compania de consultanţă TASC. „Totuşi, chiar şi în acest context, merită să investeşti în România în retail pentru că, până la urmă, situaţia se va schimba şi poate fi mai profitabil să mergi doi sau trei ani în pierdere decât să achiziţionezi pământ atunci“, spune acesta.
Urmărind evoluţiile pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, analiştii de la TASC identifi