Cunoaşteţi vreun cuplu care a avut o relaţie de durată, plină de împliniri, care să poată rezista în faţa oricăror probleme? După care au avut mici necazuri, poate chiar unele mai mari, Cunoaşteţi vreun cuplu care a avut o relaţie de durată, plină de împliniri, care să poată rezista în faţa oricăror probleme? După care au avut mici necazuri, poate chiar unele mai mari, capabile să distrugă relaţia pentru totdeauna? Se poate spune că SUA şi Franţa au avut o asemenea relaţie; o istorie care mult timp a fost în beneficiul ambelor naţiuni. Franţa este cel mai vechi aliat al SUA.
Sprijinul Franţei a ajutat SUA să-şi câştige independenţa. America a înapoiat serviciul, izgonindu-i pe nemţi din Franţa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În ciuda acestei relaţii fructuoase, dezacordul faţă de războiul din Irak i-a aşezat pe cei doi aliaţi în tabere diferite, niciunul nefiind dornic să cedeze. "I-aş numi pe francezi pungi pline cu rahat", declama comicul american Dennis Miller.
"Bineînţeles, aceasta este o nedreptate făcută pungilor cu rahat. Propun să invadăm Irakul, apoi să-l invadăm pe Chirac", spunea Miller în cadrul emisiunii "The Tonight show with Jay Leno", în 2003.
Disputa a pus la dispoziţia multor comedianţi material nou. Sentimentele anti-franceze au condus chiar la boicotarea unor produse franţuzeşti şi la schimbarea numelui unor mâncăruri populare. Cartofii prăjiţi (în engleză French Fries) şi pâinea prăjită (toast) au devenit cartofii libertăţii (freedom fries), şi freedom toast. Sau cel puţin acestea erau denumirile folosite la bufetul congresului american, în 2003.
În Franţa, brânza americană a devenit "brânza idiotului". "Freedom fries" şi "French fries", la fel ca şi cele două ţări din care provin, au început să se împace bine din nou. Spiritele au avut suficient timp să se liniştească. Franţa l-a înlocuit pe