Studentele de la Universitatea de Arte au prezentat 20 de rochii
Deşi ar fi fost loc pentru câteva sute de spectatori, ieri seară, sala „Horia Bernea”, de la Muzeul Ţăranului Român, era goală. Pustietatea nu aducea nici de departe cu atmosfera unui spectacol de modă, fie el făcut şi de studenţi.
Manechinele – studente la Politehnică şi ASE care, în mod normal, nu au nimic de-a face cu defilările pe podium – se fâţâiau de colo, colo, îmbrăcate în creaţiile fetelor de la Universitatea Naţională de Arte: 8 rochii, făcute numai din sfoară şi alte 12, pe tema volumetrie.
Mai îndrăzneţe, cu mişcări voit provocatoare sau ceva mai retrase şi grăbite, fetele au prezentat, până la urmă, creaţiile. Împletituri din sfoară, mai dese sau mai rare, noduri, imitaţie de blană şi zeci de metri de material în dungi, mulat pe diferite forme geometrice: cilindri, sfere, cercuri, conuri.
„Ne-am inspirat din perioada neolitică. Totul e făcut manual. Nu e greu, dar până te acomodezi să lucrezi cu sfoara, durează. Mie mi-a luat cam o săptămână. Am folosit 5 gheme de sfoară. Se lucrează în faţa manechinului. Am încercat să creez un joc de ritmuri, între o împletitură mai deasă, noduri, împletitură mai rară, intervenţii de sfoară albă”, ne-a spus Ioana Grigore, studentă în anul III.
„Am folosit cam 7 metri de material. Nu aveam voie să îl tăiem, aşa că l-am pus pe tot pe manechin şi am început să creez. Am avut o schiţă de bază, dar ideile s-au mai modificat pe parcurs. Ca să respectăm tema, am improvizat mult. Sunt rochii care au pe dedesubt cercuri, conuri şi cilindri din carton sau din material, CD-uri. O fată a pus şi căni de plastic, alta, bomboane. A durat cam două săptămâni”, ne-a mărturisit şi Nevenka Todorovska, studentă în anul II.
Deşi au fost aplaudate doar de vreo 15 persoane, manechinele s-au arătat încântate. „Mie mi-a plăcut. Chiar am avut emo