Satul Sinteşti este aproape de Capitală, totuşi foarte, foarte departe de civilizaţia contemporană. Un Ev Mediu perpetuat în secolul cunoaşterii . "Adevărul" continuă campania "Ţiganii, Satul Sinteşti este aproape de Capitală, totuşi foarte, foarte departe de civilizaţia contemporană. Un Ev Mediu perpetuat în secolul cunoaşterii .
"Adevărul" continuă campania "Ţiganii, o problemă europeană", radiografiind astăzi neamul căldărilor din jurul Bucureştilor. Îi găsim la nici 30 kilometri de Capitală, în comuna ilfoveană Vidra. Îşi văd liniştiţi de treburile şi tradiţiile lor, spunând că nu au probleme cu românii şi nici nu se simt marginalizaţi de aceştia.
Mai mult, ţiganii de aici spun că nu ar pleca niciodată din ţară, pentru că ei nu acceptă să îşi părăsească familiile. Iar despre cei care comit infracţiuni în alte ţări au o părere "foarte proastă" şi cred că "trebuie să răspundă pentru greşelile lor".
pentru iarnă. Acum au timp şi de gospodărie. De altfel, noi i-am găsit reparând ceva la acoperiş. Tot acum îşi repară căruţele şi îşi mai confecţionează haine. Copiii nomazilor nu merg la şcoală, "pentru că după ce trece iarna ar trebui să rămână singuri acasă", iar ţiganii nu îşi lasă odraslele de izbelişte.
Oameni de afaceri
Peste drum de casa lui Stan Mihai locuieşte o altă familie de ţigani, dar aceştia sunt mai înstăriţi. Au şi magazin "cu sucuri, dulciuri, cafea şi tot ce mai trebuie". Patronii sunt doi tineri, Alex Cristinel şi Ionel. Îmbrăcaţi modern, "ca la oraş", cei doi sunt consideraţi un fel de oameni de afaceri în sat. Şi numele lor de familie este tot "Mihai", iar Laura ne povesteşte care este de fapt istoria acestui nume.
"Mai de mult trăia aici un bulibaşă pe care îl chema Mihai, iar celalţi rromi au fost denumiţi ca fiind <> şi de aici a rămas numele acesta". De altfel, familia celor doi fraţi Alex şi Ionel es