Oficialii de la Bruxelles au suspiciuni că statul a păstrat dreptul de veto la compania de distribuţie a electricităţii Vânzarea Electrica Muntenia Sud a intrat în vizorul oficialilor
Oficialii de la Bruxelles au suspiciuni că statul a păstrat dreptul de veto la compania de distribuţie a electricităţii
Vânzarea Electrica Muntenia Sud a intrat în vizorul oficialilor de la Bruxelles. Comisia Europeană (CE) are suspiciuni că statul a păstrat, prin contractul de privatizare, dreptul de veto, clauză care ar încălca prevederile comunitare, şi a solicitat autorităţilor de la Bucureşti să transmită documente pentru clarificarea situaţiei.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va transmite CE peste aproximativ două săptămâni documentele solicitate, anterior fiind programată o întâlnire cu reprezentanţii grupului Enel şi cei ai consultantului PricewaterhouseCoopers.
"După semnarea contractului, CE a fost notificată cu privire la privatizarea Electrica Muntenia Sud. În urmă cu aproximativ o lună, oficialii europeni au solicitat clarificarea unor aspecte din contract, unul dintre ele fiind dreptul de veto al statului", a declarat, pentru Mediafax, Laszlo Gyerko, vicepreşedinte AVAS, care deţine şi funcţia de preşedinte al comisiei de privatizare a companiei. Contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud a fost semnat în luna iunie şi prevede obţinerea de către grupul italian Enel a unui pachet de 67,5% din acţiunile companiei.
Tranzacţia, în sumă totală de 820,09 milioane de euro, presupune achiziţia directă de titluri şi majorarea capitalului social. Preţul de achiziţie, deci suma pe care o va încasa statul român, este, conform datelor din contractul de privatizare, de 394,86 milioane euro. "Tranzacţia va fi finalizată numai după ce vom obţine toate aprobările din partea CE", a adăugat Gyerko. Enel mai deţine în Români