» Deteriorarea portofoliilor de credite arata ca tot mai multi cetateni nu-si mai platesc ratele la banci.
» Restantele au crescut in intervalul ianuarie-septembrie 2007 de la 323,3 de milioane de lei la 703,6 de milioane de lei.
» Economistii sustin ca bancile au inceput sa lase garda cam jos la creditare din cauza goanei nebune dupa cote de piata.
Restantele la creditele in lei cresc de la o luna la alta. La finalul lunii septembrie, valoarea acestora reprezenta mai mult decat dublul restantelor consemnate la inceputul anului. Desi ponderea restantelor in totalul creditarii in moneda nationala ramane sub cota de avarie (la numai 1,12%), spirala lor ascendenta nu ii ingrijoreaza pe economisti. In opinia unora, deteriorarea portofoliilor de credite arata ca bancile au lasat cam jos garda la creditare, in goana lor nebuna dupa cote de piata cat mai mari. Alti analisti sustin ca este normal sa creasca neplata, in conditiile in care portofoliile bancare se majoreaza in volum. Potrivit BNR, restantele la creditele in lei au crescut in septembrie cu 18,7% fata de luna anterioara, urcand la 703,6 la milioane de lei de la 592 de milioane de lei. In ianuarie 2007, conform sursei citate, aceste restante se cifrau la 323,3 milioane de lei. Pe locul intai in topul datornicilor se afla clientela rezidenta din Bucuresti (persoane fizice si companii), cu un volum de 202,9 milioane de lei. Restante de peste 20 milioane de lei acumuleaza judetele Cluj, Brasov, Bihor, Iasi, Ialomita, Timis si Dolj.
Bancile fug dupa acelasi iepure
"Din pacate, goana aceasta nebuna dupa profituri, dupa nisa determina bancile sa lase garda jos la creditare. Chiar daca bancile sustin ca au sisteme de prudentialitate bine pus la punct – si este drept ca institutiile straine, reputate, le au –, trebuie sa se retina faptul ca nimeni nu este infailibil. Daca a