>> Răspunsul MAE în "afacerea Mailat" denotă indolenţă şi incompetenţă. Nu intră în obiceiul noului "Adevărul" să ceară demisia unor demnitari. Preferăm să expunem faptele aşa cum >> Răspunsul MAE în "afacerea Mailat" denotă indolenţă şi incompetenţă.
Nu intră în obiceiul noului "Adevărul" să ceară demisia unor demnitari. Preferăm să expunem faptele aşa cum sunt şi să lăsăm cititorii să judece. Există însă momente în care tonul relaxat nu mai face doi bani. De exemplu, acelea în care sunt afectate imaginea şi interesele unei întregi naţiuni.
Criza declanşată de crima atribuită lui Romulus Mailat poate fi începutul unei nenorociri cu mult mai ample. Pe fondul ascensiunii dreptei în mai multe ţări europene, politicile antiimigraţioniste se vor înăspri.
Românii, la rândul lor, au o imagine proastă nu numai în Italia, dar şi în Marea Britanie, în Olanda, în Germania şi în alte state. Crima de la Roma va putea fi acum speculată în multe locuri. Pierderile pentru românii care muncesc acolo cinstit - imensa majoritate, de altfel! - vor fi incalculabile.
Aceşti cetăţeni aveau nevoie de politici publice, prin care autorităţile de la Bucureşti să le susţină interesele. Nu s-a făcut nimic, deşi semnale de îngrijorare au fost.
Puteţi citi în ziarul nostru de azi o cronologie care arată cum s-a construit, treptat, în Cizmă, imaginea "român-asasin"; cum s-a pregătit terenul până acolo încât să fie nevoie doar de o scânteie pentru a se declanşa explozia.
Nu se poate ca un minister de externe profesionist să nu fi simţit din timp încotro bate vântul în Italia - erau suficiente doar nişte banale analize de presă! O strategie de răspuns în caz de criză putea fi pregătită din timp. Dar cazul Mailat i-a luat prin surprindere pe diplomaţii români, iar şeful lor s-a remarcat doar prin declaraţiile aiuritoare din deşertul egiptean.
Răspunsu