De ce este presa, alaturi de institutia parlamentului, un dispozitiv esential al democratiei?" Fireste, nu doar pentru ca le ofera jurnalistilor o tribuna privilegiata de la care isi pot face auzita vocea. Principiul este: „presa egal libertatea opiniilor”.
Dar! A spune doar ce-ti trece prin cap nu este inca expresia libertatii: pentru a iesi din zona bunului plac, libertatea trebuie sa se asocieze cu adevarul, iar adevarul trebuie sa aduca cu el responsabilitatea.
Altminteri, ramanem in zona „vorbarie arbitrara si plina de gratificatii pentru unii, tacere cu nod in gat fara nicio satisfactie pentru altii”, ceea ce nu suna deloc democratic.
Or, din expresie a unei libertati supuse bunului plac, presa devine cu adevarat un dispozitiv esential al democratiei numai atunci cand: (1) scrisul in presa NU este tratat ca un privilegiu si NU este folosit ca o sursa de putere; iar (2) jurnalistii sunt ghidati de adevar in formularea opiniilor lor.
Altfel spus, presa este un dispozitiv esential al democratiei atunci cand libertatea a ceea ce este doar arbitrar (opinia subiectiva ori interesata) se transforma in libertatea a ceea ce este si adevarat (opinia obiectiva), si comun (binele comun).
In sine, simpla existenta a unei prese nu asigura deloc democratia.
Aliata cu statul autoritar ori roaba a celui totalitar, presa functioneaza ca un instrument al indobitocirii, spalarii pe creier si manipularii.
Ca sa contribuie la nasterea democratiei ori sa joace un rol in consolidarea ei, presa trebuie sa se conformeze catorva principii practice: (a) nu trebuie sa fie expresia unor interese, ci a interesului public; (b) nu trebuie sa adopte punctul de vedere al privilegiului, ci al egalitatii; (c) nu trebuie sa functioneze ca o casta, ci ca o instanta; (d) nu trebuie sa dramuiasca adevarul, ci sa scotocea