Potrivit conducerii societatii albaiuliene, situatia s-a agravat simtitor in ultima perioada.
Din iunie pina in prezent s-au contabilizat peste 110 socuri si intreruperi de curent, care au dus la pierderi de peste 100.000 lei, ca urmare a distrugerii a peste 160 de tone de produse aflate in prima faza de ardere, dar si a unei importante cantitati de produse decorate, aflate in faza finala de prelucrare.
In plus, a mai aratat directorul general Radu Tudoran, Apulum SA risca si deteriorarea relatiilor cu partenerii externi, fiind necesare eforturi suplimentare pentru onorarea comenzilor la timp, lucru deloc usor in conditiile in care trei sferturi din productia firmei merge la export.
Radu Todoran a explicat ca, la cuptoare, exista niste sisteme de siguranta cu rolul de a evita producerea de accidente, care intra in functiune la orice intrerupere a curentului, oricit de mica. “Pentru noi nu conteaza daca este o intrerupere de o secunda sau de zece minute. Noi pierdem toata productia aflata atunci in cuptor”, a declarat directorul SC Apulum SA.
El a mai spus ca firma si-a luat masuri de siguranta pentru intreruperile mai indelungate, avind un grup electrogen, si a inceput un program de optimizare a consumului, dar toate acestea nu rezolva problema socurilor de curent, impotriva carora nu se poate face nimic.
Demersuri si discutii
El a spus ca, de mai bine de un an, a avut mai multe runde de convorbiri cu reprezentantii Electrica Alba, insa acestia au motivat problemele existente prin vechimea instalatiilor si lucrarile care se efectueaza in oras si care, de multe ori, se “soldeaza” cu ruperi de cabluri.
In plus, i s-a mai spus ca nu se pune problema unor despagubiri deoarece, prin contract, Electrica se obliga sa asigure doar 95% din timp curentul la parametrii contractati. “Sistemul in sine es