Semnarea contractului Petrom (23 iulie 2004) / Foto: RompresDocumente:
Raportul Comisiei de ancheta
(09.11.2007) PDF
Nereguli peste nereguli
1. Despagubiri de Mediu
Prima neregula descoperita de Comisia din Senat priveste despagubirile pe care statul roman trebuie sa le suporte in legatura cu poluarea anterioara a mediului.
2. Tun imobiliar
A doua neregula este legata de valoarea terenurilor companiei. Potrivit Comisiei, unele prevederi din Contractul de Privatizare reprezeinta "trecerea in proprietatea Companiei (OMV - n.red.) a unor terenuri subevaluate.
3. Datoriile Petrom - iertate
O alta neregula in contract este legata de anularea datoriilor Petrom catre bugetul de stat. "Cum valoarea SNP Petrom SA a fost estimata tinandu-se cont si de datoriile acumulate, anularea ulterioara a acestora de catre Guvern, prin contractul de privatizare, fara a modifica pretul de oferta, reprezinta prejudiciu adus statului roman", se scrie in raportul Comisiei.
Cu alte cuvinte, datoriile au fost iertate de doua ori.
4. Redeventele catre bugetul de stat - prea mici
Comisia senatoriala considera ca nivelul redeventelor ce trebuie platite de OMV catre statul roman este prea mic. Comisia sustine ca, avind de vedere cresterea pretului petrolului, "este de neinteles prevederea din Contractul de privatizare care stipuleaza ca nivelul, baza si modul de calculare a redeventei vor fi mentinute pe o perioada de zece ani".
5. Regim fiscal preferential pentru OMV
Comisia din Senat amendeaza si prevederea potrivit careia nivelul taxelor si impozitelor ce vor fi platite de OMV-Petrom se va pastra neschimbat timp de zece ani. Aceasta prevedere "reprezinta o ingerinta in politica economica romaneasca cu reflexe certe in reducerea veniturilor buge