În urma "discuţiilor politice", Fiscul acceptă eliminarea obligaţiei de certificare a situaţiilor financiare de către consultanţi . Măsura supracertificării situaţiilor financiare a fost În urma "discuţiilor politice", Fiscul acceptă eliminarea obligaţiei de certificare a situaţiilor financiare de către consultanţi .
Măsura supracertificării situaţiilor financiare a fost considerată de mediul privat ca un cadou pe care funcţionarii din Finanţe îl făceau colegilor deveniţi consultanţi.
Comisioanele consultanţilor sunt prea mari pentru posibilităţile companiilor - a recunoscut ieri preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali şi, în acelaşi timp, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Daniel Chiţoiu. El a recunoscut implicit că a renunţat la lupta pentru măsura controversată a obligării agentului economic să lucreze cu un consultant.
În octombrie, Comisiile reunite de buget-finanţe şi economică din Senat au decis eliminarea prevederii care instituia obligaţia certificării declaraţiilor fiscale anuale ale firmelor de către consultanţi de specialitate. Camera decizională este cea a Deputaţilor, dar e de aşteptat ca şi aici să se adopte respingerea măsurii.
"În Senat a fost mai mult o discuţie politică, dacă este necesară introducerea vizării declaraţiilor anuale de către consultanţi. Consultanţii percep taxe foarte mari, iar agenţii economici nu aveau sumele respective, măsura de introducere a avizării fiind respinsă de plenul Senatului", arată Chiţoiu. Argumentul tehnic al măsurii pare să nu fi rezistat.
"Sunt mulţi agenţi economici, circa 25-30%, care depun declaraţii rectificative pentru corectarea anumitor situaţii financiare", a spus Chiţoiu.Astfel, firmele ajung să depună două-trei declaraţii rectificative pe trimestru sau pe lună, care "dau peste cap baza de date", îngreunând activitatea de administrare fiscală