Chiar dacă nu au oameni calificaţi, europenii sunt divizaţi asupra atragerii de imigranţi prin intermediul „Cărţii Albastre”
Uniunea Europeană va primi în jur de 40 de milioane de imigranţi între 2004 şi 2050, dar nici măcar acest număr mare de lucrători străini nu va putea contracara efectul îmbătrânirii în rândul forţei de muncă europene, relevă un raport pe care „Cei 27” l-au cerut Comisiei Europene şi Comitetului de Politică Economică şi care va fi analizat săptămâna viitoare de miniştrii de Finanţe. Potivit agenţiei EFE, citată de Rompres, documentul evidenţiază că populaţia comunitară a crescut în 2006 cu 2,1 milioane de persoane, în special datorită unui flux net de imigranţi de 1,6 milioane de persoane.
Această tendinţă va continua în următoarele decenii, dar, după cum subliniază autorii studiului, imigranţii vor compensa numai parţial şi pe termen scurt scăderea ofertei de mână de lucru ca urmare a îmbătrânirii forţei de muncă. Autorii avertizează că, în numeroase ţări ale UE, populaţia aflată la vârsta de a munci ar putea scădea în 2050 cu până la 35%. Aceste proiecţii pun în evidenţă, printre altele, necesitatea de a se prelungi viaţa activă, potrivit raportului. Referitor la gestionarea fenomenului imigraţiei, analiştii semnalează că, deşi în ultimii ani imigranţii au constituit un factor de impulsionare a creşterii economice în multe ţări, există încă potenţial de muncă neutilizat printre străini. Astfel, în rândul străinilor se constată rate de ocupare mai scăzute şi rate de şomaj mai mari decât în rândul populaţiei native, în mai multe state membre. Experţii cer, totodată, măsuri efective pentru a facilita integrarea pe piaţa muncii din ţara de primire, cu un accent deosebit pe educaţie şi egalitatea în drepturi.
Referitor la efectul produs în ţările de origine ale imigranţilor, raportul cere Uniunii Europene depunerea de eforturi p